Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOGY NE HALJ MEG...

 

hogy-ne-halj-meg.jpg

Edison még 1903-ban azt jósolta, hogy a jövő orvosa nem gyógyszert fog felírni, ha-
nem elmondja a betegeknek, hogy hogyan étkezzen, és tájékoztatja őket a beteg-
ségek okairól megelőzéséről. Edison jóslata nem vált be. Alapellátásban az orvos át-
lagosan 10 másodpercet szán arra, hogy a táplálkozásról beszéljen. Manapság az
emberek úgy gondolkodnak, hogy ehetünk bármit, amit csak akarunk, legfeljebb be-
kapunk egy-két tablettát, ha egészségügyi problémánk adódik. Rettentő sok pénzt
költünk gyógyszerekre. 
A vegetáriánusok körében is magas lehet azonban a krónikus betegségek előfordu-
lása, amennyiben sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak. Ha az étrendből hiány-
zik a teljes értékű növényi élelmiszer (barna rizs, teljes kiőrlésű gabonák, lencse,
gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak), helyette finomított, tápanyagban sze- 
gény szénhidrátok, előre csomagolt rágcsálni valók és gyorséttermi termékeket fo-
gyaszt. A hastáji elhízás a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a magas
tigliceridszint (zsírszint) kockázata. 
Az Amerikai Kardiológiai Társaság meghatározott "7 egyszerű" tényezőt, amely e-
gészségesebb élethez vezethet: ne dohányozz, ne legyél túlsúlyos, legyél "nagyon
aktív" (naponta legalább 20 percnyi gyaloglás vagy testmozgás), étkezz egészsége-
sebben (sok zöldséget, gyümölcsöt), a koleszterinszinted legyen az átlag alatt, a
vérnyomásod és a vércukor szinted is legyen átlagos. Felmérés készült, ahol 1933
férfi és nő közül legtöbben kettőt vagy hármat teljesítettek. Csak egyetlen ember volt,
aki mind a hét egészségügyi elemet teljesítette. Ha az első négy javaslatot, ne dohá-
nyozz, ne hízz el, mozogja naponta fél órát, étkezz egészségesen - fogyassz több
zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és kevesebb húst, akkor a krónikus
betegségek elfordulása 70%-kal csökkenne - cukorbetegség, szívinfarktus, stroke,
rák. Ideje leállnunk a genetika hibáztatásával, és elkezdhetnénk arra összpontosíta-
ni, amire közvetlen hatással lehetünk! 
A gyógyszerekkel ellentétben - melyek csak adott funkciókat céloznak meg, veszélye-
s mellékhatásaik vannak, és lehet, hogy csak a tüneti kezelés szintjén hatnak - az e-  
gészséges étrend minden szervrendszeredre egyszerre fejti ki jótékony hatását, csak
jó mellékhatásai vannak, és a betegségek fő, kiindulási okát is kezelhetik.  
Az az egységes étrend, melyet  leghatékonyabbnak találtak sok ilyen krónikus beteg-
ség megelőzésében és kezelésében, teljes értékű növényi élelmiszerekből áll, és o-
lyan étkezési mintaként határozható meg, amely a finomítatlan, feldolgozatka növé-
nyi élelmiszerek fogyasztására bátorít, és lebeszél a húsokról, a tejtermékekről, a to-
jásról és a feldolgozott élelmiszerről. Minél több teljes értékű növényi élelmiszert e-
szünk, annál jobb - mind a tápértékük és jótékony hatásaik szempontjából, mind a-
zért, mert kiszorítják a kevésbé egészséges opciókat az étrendünkből. 
A leggyakrabban az életmódunk következtében  - tehát lényegében megelőzhető -
betegségekkel fordulunk orvoshoz. Az orvosok nem a kiváltó okokat kezelik, hanem
a következményeket - ami azt jelenti, hogy életre szóló gyógyszerszedést írunk elő
az olyan kockázati tényezők kezelésére, mint a magas vérnyomás, magas vércukor
- és koleszterinszínt. Ez olyan, mint mikor folyamatosan a padlót törölgetjük a kony-
hában, mert kifolyik a víz a mosogatóból, ahelyett, hogy elzárnánk a vízcsapot.
A gyógyszergyártók boldogan adják el neked nap mint nap a papírtörlő tekercseket
életed hátralévő részében, miközben a víz folydogál tovább. Az alapvető ok kezelé-
sen nemcsak biztonságosabb, de jobban is működik. Akkor tehát miért nem ezt te-
szik? 
Az életmódorvoslásból (a betegen kívül) senki nem profitál,  ezért nem foglalkozik
vele jelentős mértékben sem az orvosi képzés, sem a gyakorlat. A gyógyászati rend-
szer úgy épül fel, hogy a gyógyszerfelírást és a beutalókat jutalmazza, nem a vége-
redményt. 
Az orvosok túlságosan gyakran tekintenek el a megfelelő táplálkozás lehetséges jó-
tékony hatásától, és túl gyorsan írnak fel gyógyszereket, ahelyett, hogy az egészsé-
ges étkezés és aktívabb életmód segítségével esélyt adnának a betegeiknek egész-
ségi állapotuk javítására. Pedig biztosítaniuk kellene, a lehetőséget a betegeiknek,
hogy saját maguk javítsanak az állapotukon a növényi táplálkozással. Félő, hogy az
étrend "mellékhatása" ironikusan az lenne, hogy esetleg nem kell majd gyógyszert
szedniük. 
A legtöbb vezető halálok esetében olyan nem genetikai tényezők, mint például az ét-
rend felel az esetek 80-90 százalékáért.  
Pusztán az, hogy rossz génekkel születtél, még nem jelenti azt, hogy nem kapcsol-  
hatod ki őket eredményesen helyes életmóddal. A ráksejtek ellenünk fordíthatják
az epigenetikát azáltal, hogy elnémítják azokat a tumorelnyomó géneket, amelyek
egyébként megállítanák a rák fejlődését. Tehát annak ellenére, hogy te jó génekkel
születtél, a rák néha megtalálhatja a módját, hogy kikapcsolja ezeket. 
Számos kemoterápiás gyógyszert fejlesztettek ki a szervezet természetes védeke-
zésének helyreállítására, az alkalmazásuk azonban - mivel erősen toxikusak- korlá-
tozzák. Létezik azonban a növényvilágban - a babfélékben, leveles zöldekben és a  
bogyós gyümölcsökben - számos igen elterjedt olyan vegyület, amelyek természe- 
tes módon fejtik ki ugyanezt a hatást. Egy bögre brokkolicsíra elfogyasztása után
három órával megmérték, hogy mennyivel csökken annak az enzimnek az aktivitá-
sa a véráramban, amelyet a rák a védelem kikapcsolására használ a szervezetünk-
ben, és a kapott eredmény megegyezett vagy felül is múlta a külön erre a célra ki-
fejlesztett kemoterápiás hatóanyagét - annak a toxikus mellékhatásai nélkül.   
Akármilyen géneket öröklünk is szüleinktől, amit megeszünk, az befolyásolja, aho-
gyan ezek a gének az egészségünkre hatnak. Ez az erő a saját kezünkben - és a
tányérunkon - van. 
Egészségesebben étkezni könnyebb, mint gondolnád, nem drága, és az életedet
mentheti meg!
 
HOGY NE LÉGY BETEG...
Szívinfarktus, reuma, cukorbetegség, hogy csak a leggyakoribbakat említsük az ún.
civilizációs betegségek közül. E betegségcsoport hátterében már régóta az állati ere-
detű zsiradékokat sejtik. Napjainkra azonban sok olyan adat gyűlt össze, amelyek
azt látszanak bizonyítani, hogy a kiváltó okok között találjuk az állati fehérjéket is.
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.