Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÁBÍTÓ MÉRGEK

Csábító mérgek              csabito-mergek.jpg

Sötétbarna ellenségek – zöld alternatívák    https://bikkiado.hu/termek/csabito-mergek

Egy beteget, aki egész életén át tartó kávéfogyasztás és koffeinfüggőség vezette ahhoz az álmatlanságot okozó állapothoz, amelyet „nyugtalan láb” szindrómának neveznek. Az ehhez társuló, főként édességekre, rágcsálni valókra és dobozos gabona pelyhekre korlátozódó helytelen táplálkozás merítette ki annyira, gyengítette le és tette olyan idegessé, hogy rossz egészségi állapota miatti elkeseredésében inkább már a halált választotta volna.

A „nyugtalan láb” szindróma eredete a táplálkozásban keresendő. További tünetek: a migrén, hólyaghurut, asztma, irritábilis bél szindróma, kimerültség, álmatlanság, aluszékonyság stb.

A sötétbarna italok: kávé, tea, kóla és a csokoládé olyan alattomos vegyületekből álló hadsereget alkotnak, amelyek titkos hadviselést folytatnak az emberi szervezet ellen. A metil-xanitok csoportjába tartoznak és koffein, teobromin, teofillin nevű ártalmas kémiai anyagokat tartalmaznak. Ezek általi kedvezőtlen hatások átjárják a szervezetet a fejbőrtől kezdve egészen a talpig.

Koffein

A szervezetben húgysavvá alakul, a húgysav köszvényt okoz, ami az ízületi gyulladás fájdalmas formája. Ráadásul bomlástermékei meghamisítják a vér húgysavszintjének laboratóriumi mérési eredményeit, nehezítve a diagnózist. A koffein képes a vér-agy gáton átsettenkedve a gondolatokért felelős agykérget, és a szervezet működéséért felelős agytörzset ingerelni.

A koffein tartalmú ital vagy gyógyszer bevétele után és kb. 4 órán át azonnali egyensúlyzavar, szapora szívverés, magas vagy abnormális hangszín, álmatlanság, összefüggéstelen gondolatok, memóriazavar, kimerültség és kézremegés jelentkezhet. Más tünetek csak órák vagy napok elteltével jelennek meg: alvászavarok, memóriaproblémák, fejfájás, nyugtalanság, szívdobogásérzés, remegés, bizonytalanság, szédülés, túl élénk reflex, ingerlékenység, agitáltság, szorongás, nyugtalan láb szindróma, általános rossz közérzet. Az ital vagy gyógyszer fajtájától függően. De a koffein fogyasztás felfüggesztése után is észlelhetők hosszú távú hatások. A tünetek rendszerint csak akkor ütik fel a fejüket, amikor a „felszín alatt” már jelentős mértékű károsodás keletkezett. Ártalmas, hogy a metil-xanitok fokozzák a sejtben felhalmozódó ciklikus AMP (adenozin-monofoszfát) mennyiségét, amely a szervezet energiatermelésének vegyülete. Az éhbélben (vékonybél második szakasza) 15 percig tartó ciklikus AMP-termelés indul be, ami 12-szeres növekedésnek felel meg. Ráadásul a csípőbél (vékonybél utolsó szakasza) váladéktermelését is hasonlóan befolyásolja. Ez a fokozott váladék-elválasztás egyeseknél funkcionális hasmenést okoz. Tehát a kávé, tea, kóla, csokoládé fogyasztás 1200%-os hatékonysággal képes felszívni a ciklikus AMP-nek nevezett energiatermelő vegyületet. Ez olyan, mintha az autónkba tett benzin oktánszámát növelnénk, rövid ideig megnövekszik a teljesítmény, de a motor tönkre megy.

A nikotin és az alkohol mellett a koffein befolyásolja leginkább a központi idegrendszert. Romlik az éberség, aluszékonyság, ingerlékenység és elégedetlenség a velejárója.

A kávé ezen kívül legalább száz további ártalmas vegyületet tartalmaz, közöttük acetaldehidet, ecetsavat, ammóniát, kén-dioxidot, katekolt, etanolt, metanolt, naftalint, fenolt és hidrogén-szulfidot. Tudaton kívül ezeknek is ártanak a szervezetünknek. A koffein halálos dózisa 100gramm, kb. 70 csészének felel meg. De már egyetlen csésze kávéban is ott rejtőzködnek a szervezet működését súlyosan károsító vegyületek. A naponta 1 kávét fogyasztó nőknek a hólyagrák kialakulása 3-szoros a nem kávézókhoz képest. A szervezet védekező mechanizmusai lebontják a koffeint, de a bomlástermékei is mérgezők. Ezek a mérgező bomlástermékek csökkentik az energiatermelést. Így egy hullámvasút szerű energiaserkentést és energia csökkenést él meg a koffein fogyasztó. De még itt sincs vége! a koffeinmegvonás hatására a kalciumszint lecsökken, a foszforszint pedig felszökik. A tápanyagok egyensúlyzavara trombózis kialakulásának kockázatát, véralvadási zavarokat, csontritkulást, idegkimerültséget, depressziót okoz. A megvonási tünetek nyugtalanságot, koncentrációzavart okoz. A hosszú távú memória romlok.

A koffein egy ízetlen vegyület, ami a kávé, tea, kóladió, kakaóbab és matécserje természetes alkotórésze. Gyógyszerek is tartalmazzák. A koffein a szívizom működésének közvetlen serkentője és ellazítja a hörgők sima izomzatát. Vizelethajtó, mivel megváltoztatja a vesecsatornák funkcióját, tágítja a bőr véredényeit, különösen az orr területén. A szívnél pedig érszűkületet vált ki. Serkentőleg hat az agytörzsre, főként a légzőközpont területére. A pulzusszám és vérnyomás emelésével fokozza a szív terhelését, közben rontja a szív saját vérellátását, többletmunkára kényszerítve, pótütésekre serkent, pulzusszámot növel.  A kávé fokozott stressznek teszi ki a hasnyálmirigy vércukorszint szabályozó sejtjeit, cukorbetegséget okoz vagy súlyosbít. Megemeli a vérnyomást, rontja az alvást, megemeli a vérben a szabad zsírsavak szintjét. A kávéban található klorogénsav a táplálékallergiák súlyos forrása. Mellékhatása a folyadék-felhalmozódás. Keringési rendellenességeket, ingerlékenységet, hólyag-, és petefészekrákot, születési rendellenességet, gyomor és nyombélfekélyt válthat ki.  NEM BARÁTUNK!

A kávé fogyasztók hajlamosabbak az elhízásra, általában több alkoholt fogyasztanak, több cigarettát szívnak. A kávé a világon a második legjelentősebb árucikk, egyedül a kőolaj múlja felül, ennek köszönhető, hogy ezt az egészségkárosító és rendkívüli összetett betegségek kiváltásáért felelős italt továbbra is forgalmazni lehet.

A koffein hatása a szívre és a vérkeringésre

Akik kávét isznak és dohányoznak, lényegesen hajlamosabbak a különféle krónikus betegségek kialakulására. Napi legalább 2 kávé megemeli a koleszterin szintet. Napi 8 már a pánikbetegeknél rohamot okoz: szorongást, idegességet, félelmet, hányingert és nyugtalanságot. Napi 5 szívvel kapcsolatos problémát okoz. A koffein növeli a katekolaminok szintjét, amik stresszhelyzetben termelődnek, megváltoztatva a véralvadást, ami a szívinfarktus kialakulásához vezet. Emeli a vérnyomást, rontja az alvást, növeli a vérzsírok szintjét. Végül kimerültséghez vezet. 3 órával a koffein fogyasztás után megnövekedik a vizeletbe kiválasztott kalcium, klorid, nátrium és magnézium mennyisége. Ezen ásványi anyagok elvesztése a csontokra, izmokra, bőrre, és vérre, vagyis valamennyi testszövetre hat. A veszteség csészéről csészére, napról napra halmozódik, maradandó károsodást okozva. Ráadásul ezek az italok még tele vannak adalék anyagokkal, hogy az ízét elfogadhatóvá tegyék.

Koffein és a mentális tünetek

A koffein jelentősen lelassítja az agyi vérkeringést. Felfüggesztése után az agy homloklebenyeinek vérátáramlása kifejezetten javul. Koffein nemcsak italokban található, hanem sok megfázás és fejfájás elleni készítményben. A kávé nem segíti elő a kijózanodást, sőt, még tovább is súlyosbítja az alkohol hatását. E két tényező együtt ingerültséghez és frusztrációhoz vezet, társadalmi erőszakhullámhoz. Pszichiátriai és szorongási problémákat mutattak ki. Alvászavar, romló ítélő képesség, memóriaromlás, nyugtalanság, rossz kedélyállapot, ellenséges érzület. A kávé többi káros összetevője súlyos rendellenességeket és károsodásokat válthatnak ki. A vizelettel ürülő katekolaminok mennyisége már mérsékelt kávéfogyasztás mellett is megnövekszik. Ilyenkor stressz hormonok termelődnek a szervezetben. A szenvedélybetegségeket súlyosbítja a sötétbarna italok fogyasztása.

Koffein és a rák

A dohányzás és alkohol fogyasztás és a rosszindulatú daganatok közötti kapcsolata már régen bizonyított. Sok gyógyszer rákkeltő hatású, és a koffein is okozhat rákot. A koffein kromoszómatörést is kiválthat, különösen ártalmas a fiatalságra. 8 csésze kávé vagy 11 csésze tea már nagymértékben serkenti a nyiroksejtek sejtosztódási rátáját. Sok osztódás során a sejtek maradandó változást szenvednek, ezzel születési rendellenességet okozva. A kávé fogyasztás és a húgyhólyagrák összefüggéseit vizsgálva nincs változás a koffeinmentes vagy instant kávét fogyasztók között. Ezért érdemes ezeket az italokat teljes egészében kiiktatni az étkezésből! A sejtkárosító hatáson túl egyéb tényezőnek is jelen kell lennie ahhoz, hogy rosszindulatú daganat kialakulhasson; valamilyen vírusra és veleszületett hajlamra is.  Elképzelhető, hogy a rákkeltő vírusokat háziállatok vagy táplálékként elfogyasztott állatok hordozzák. Hajlamosabbak a világos bőrűek és kék szeműek a bőr- és egyéb rákra. A koffeinfogyasztás az egész emberi fajt gyengíti, bizonyos agyi képességek maradandó elvesztéséhez, mutációk és kromoszómakárosodások kialakulásával a betegségekkel szembeni ellenálló képesség gyengüléséhez vezet. Ez a mindennapos és közkedvelt szokás egy népirtással ér fel! Tanulmány kimutatta a koffeinfogyasztás és farfekvés, vetélés, magzati haláleset összefüggését.

Csontritkulás

Napi 1 csésze kávé az ötvenéves nők körében évente 1,4 %-os kalciumvesztést eredményez. Ez 10 év alatt 14%. A csontritkulás további okai a gyorséttermek nagy mennyiségű foszfát tartalma. Az üdítőitalok is foszfáttartalmúak. A vér foszfátszintjének emelkedésével párhuzamosan csökken a kalciumszint. Jelentős foszfátot tartalmaz a vörös húsok, a feldolgozott húsok, sajtok, instant levesek, hasábburgonyák. A csontritkulást nem az alacsony kalciumtartalom okozza, hanem a kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitel. A kalciumvesztés további okai a dohányzás, alkoholfogyasztás, szteroidok, fogamzásgátló gyógyszerek, pajzsmirigy pótlók, túlzott sóbevitel, a fehérjében gazdag táplálékok fogyasztása, az A- és D –vitamintabletták, alumínium tartalmú savcsökkentők, a tetraciklin antibiotikumok stb. A csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére a bőséges napfényt, a vegán étrendet és sok testmozgást ajánljuk.

Koffeinmentes kávé

Néhány évvel ezelőtt még triklór-etilénnel koffeinmentesítettek, ez fémtisztító szer. Legyen akár koffeines vagy koffeinmentes, a kávé számos egyéb olyan anyagot is tartalmaz, amely szívbetegséget, rákot, emésztőszervi megbetegedéseket idézhet elő, vagy a központi idegrendszert stimulálhatja. A kávéban található kaffeoloknak nevezett olajok mindkét típusban megtalálhatók, és irritálhatják a gyomrot, a tápcsatorna többi részét, a savtermelést pedig fokozzák. A kávé koffeinmentesre cserélése olyan, mintha az egyik cipőnkben lévő éles követ áttennénk a másikba. Ezek az italok ossz hatással vannak az ízérzékelésre, szaglásra, az ételek íze unalmassá válik. Pl. túlsózás lesz a következménye.

Emlőbetegségek és prosztata-megnagyobbodás

A metil-xanitok (koffein, teobromin, teofillin) a ciklikus AMP-termelés révén bizonyos mirigyszövetek sejtjeinek szaporodását is felgyorsítják. Így az emlőben ciszták és rostdaganatok megjelenésével járó fibrocisztás betegséget idéz elő. Egy fibrocisztás emlőbetegségben szenvedő orvosnő napi rendszerességgel igen nagy mennyiségű , 1300 gr. metil-xanint vett magához. Próbaképpen teljes egészében felhagyott a kávé, tea, kóla és a csokoládé fogyasztásával. Egy hónap sem telt el, az emlőjében lévő csomók elkezdtek összemenni. Két hónap elteltével nyomtalanul eltűnt. Nem volt könnyű dolga, mert erős megvonásos fejfájás kínozta. A megvonási tünetek kezelésére tegyünk egy csésze kávét a hűtőszekrénybe, a tünet jelentkezésekor egy evőkanálnyit fogyasszunk belőle. Ezt meg lehet ismételni, ha szükséges. Célszerű lenne minden nőnek felhagyni a metil-xanitok fogyasztásával.

Csokoládé

Három szempontból sem tartjuk megfelelő élelmiszernek:

  1. természetéből adódóan mérgező tulajdonságú

  2. az adalék anyagok miatt, amelyekre azért van szükség, hogy az ízét kellemessé tegyék

  3. a csokoládé-alapanyag nem kellőképpen higiénikus betakarítása és feldolgozása, szennyeződése miatt.

A csokoládé a természetes formájában rendkívül rossz ízű. A feldolgozás közben lúgos irányba tolódik el, amitől még keserűbbé válik, de a feldolgozási folyamat is egészségtelen. A teobromin a csokoládé első számú metil-xaninja, ami ártalmas abnormális mirigynövekedést, központi idegrendszer stimulációt, álmatlanságot, depressziót és szorongást vált ki. A reggeli kakaó  teobromin tartalma 1-2%-a tehető. gyomorpanaszokat, bőrpírt, melegségérzést, általános helyi viszketést idézhet elő. Méregtelenítését a vesék és a máj végzi. Felhalmozódhat. A teobromin  prosztata-megnagyobbodás és emlődaganat rizikója. A kakaó valamennyi típusa több tannint tartalmaz, ami a daganattal összefügg. Gyakrabb az ágybavizelés azoknál a gyermekeknél, akik kakaót kapnak. A kakaóital akár 112 mg koffeint is tartalmazhat. A kakaó rontja a kalciumfelszívódást, a lebontása során kialakuló magas foszfátszint tovább csökkenti a vér kalciumszintjét. A gyermekek által fogyasztott kakaó ráadásul a zöldségekből, teljes gabonafélékből, hüvelyesekből származó kalciumot és egyéb tápanyagokat is megköti. A csokoládé 0,45-0,49% oxálsavat tartalmaz. A kalcium és az oxálsav reakciója során vízben oldhatatlan kalcium-oxlát keletkezik, amely kiürül a szervezetből, tovább csökkentve a gyomor-bél rendszerben rendelkezésre álló kalcium mennyiségét.

Rengeteg cukorra van szükség ahhoz, hogy a csokoládé íze élvezhető legyen. A cukor gátolja kalciumfelszívódást és felhasználást, rontja a fehérvérsejtek baktériumölő képességét, akadályozza a gondolkodást, hozzájárul a gyermekkori engedetlenséghez és rossz magaviselethez, miközben fogszuvasodás és a gyomor-, nyombélfekély kialakulásának is kedvez. Csokoládé készítéséhez olajos emulzióra is szükség van: tej, tejszín vagy olaj, ami zsírossá és különösen egészségtelenné teszi. Fogyasztása lelassítja az emésztési folyamatot, így erjedést okozva. Az elfogyasztott zsír hatására a vörösvértestek összecsapzódhatnak, hajszálereket zárhatnak el, az agyi vérkeringés akadályozása révén csökkentik a szellemi tevékenységet. A csokoládéstej határozottan nem iskolás gyerekeknek való táplálék.

A csokoládéban található szennyező anyagok

A legtöbb kakaóbabot olyan országokban termelik, ahol a higiénia szintje alacsony. Levágják a fáról, a hüvelyeket felnyitják, és kikanalazzák belőle a babszemeket. Az erjesztési folyamat 3-8 nap. Az erjedést a bab saját enzimjei és a vadon élő élesztőgombák segítik. A farmerek a fermentációt saját udvarukon végzik, rovarok, rágcsálók belefészkelődnek. Kimutatták, hogy a kakaóbab nagy mennyiségű alfatoxint ( penészgombák által termelt rákkeltő anyag) tartalmazhat. A 6-12 hetes 30C fokon tárolt anyagban a zsírok avasodását mutatták ki. Az avasodást adalék hozzáadásával késleltetik. Fehérjehabosító anyagok hozzáadásával lazítják, ettől még telítettebb lesz. Sokan, akik allergiások a csokoládétól, valójában a benne lévő állati részecskéktől allergiások. A kakaóbab 4%-ába költöznek rovarok. A csokoládé a pruritus ani gyakori kiváltója, ami végbélnyílás körüli terület kellemetlen viszketésében nyilvánul meg. A csokoládé fogyasztás beszüntetésével a kínzó viszketés is abbamarad.

Létezik a csokoládénál lényeges jobb alternatíva, amit sokkal jobb higiéniai körülmények között takarítanak be. A karobról, azaz szentjánoskenyérfa terméséről van szó. Könnyebb előállítani, feldolgozni, és rendkívül finom. Sokkal magasabb rendű, mint a csokoládé.

Teaivás

A tea is vizelethajtó. A sötétbarna italokat fogyasztók között sok a krónikusan kiszáradt ember. Észre sem veszik, mert sok folyadékot isznak. Napi 4-6 csésze tea elfogyasztása vitaminhiányos állapotot

okozhat, főleg B1; B12. Ez kimerültséget, idegességet, étvágytalanságot okoz. A tea egyik összetevője a tannin, visszafordíthatatlanul hozzákapcsolódik a B1 vitaminhoz. A tannin a vasfelszívódást is gátolja.

Valamennyi metil-xanin önmagában képes golyvát kiváltani, miközben a propiltiouracil nevű, golyvakeltő szerhatását is fokozzák. Bár minden metil-xanint tartalmazó étel és ital fogyasztása golyvát okozhat, a teofilin a legpusztítóbb közülük, a teában van a legtöbb belőle.

Hogyan szokhatunk le?

  1. Ne legyünk semmittevők, mert ez a saját vágyaink kielégítésére ösztönöz.

  2. Vezessünk naplót, ez visszatartó erő.

  3. Következetesen tartsunk diétát. Kerüljük a túlevést, a cukor, édességek, olajok használatát.

  4. Álmosság ellen zuhanyozást, masszázst ajánlunk.

  5. Igyunk minél több vizet, együnk gyümölcsöket.

  6. Ne aggódjunk az elvonási tünetek miatt, néhány nap múlva elmúlik.

  7. Tegyünk egy csésze barna italt a hűtőbe, ha nem múlik a tünet 1 evőkanállal együnk belőle. 30 perc múlva ismét, ha szükséges.